Kokemuksia uudesta tasoitusjärjestelmästä

Eilen pelasin tämän kauden kierroksen numero 80. Lisäksi olen pelannut kolme reikäpelikierrosta, jotka eivät ole mukana tasoituskierroksissa. Jotta saisin käsityksen siitä, miten uusi järjestelmä toimii, tein oheisen kuvan kierroksien tasoitustuloksista. Siis siitä, miten monta lyöntiä yli PAR tuloksen olin ko. kierroksella kyseisen päivän tasoitus laskennassa huomioituna – tämä tarkoittaa siis sitä, mikä oli korkein laskentaa tuleva tulos kultakin reiältä.

Kun kausi alkoi, niin tasoitukseni nousi uuden laskentatavan perusteella vuoden 2018 lopun 10.8:sta 12.2. Muutos tuntui oikean suuntaisesta jo ennen ensimmäistä kierrosta. Ensimmäiset kierrokset olivat vielä paljon tasoitusta heikompia. Niinpä tasoitus nousi kolmessa ja puolessa viikossa eli 12 kierroksessa 13,5:een. Aikaisemmassa järjestelmässä noilla kahdellatoista nostavalla kortilla tasoitus olisi noussu 1,2 ja nyt siis 1,3 – muutos ei tuntunut dramaattiselta. Syynä tähän oli se, että mukana oli vielä 8 kauden 2018 lopun kohtuu hyvää kierrosta. 15.5. mukana oli enää vain tämän kauden kierroksia. Niinpä muutamasta hyvästä pelistä huolimatta alkukauden tunarointi näkyin hyvin tasoituksessa, joka oli parhaimmilla toukokuun puolivälissä jo mukavan tuntuisesti 14,2. Olipa melkolailla helpomman tuntuista pelata tasoitukseen – vaikka eihän niin tietenkään silloinkaan kovin usein käynyt.

Heinäkuussa peli sujui paremmin ja se heijastui myös tasoitukseen vaikka kuun alussa Fream antoi hyvin vastinetta rahoille lyöntejä kertyessä kaikkiaan 98 – elokuun lopulla samalla kentällä tuloksena 105. Vieraskentillä en ole tämän kauden taidoillani menestynyt lainkaan. Kotikenttä on siitä helpompi, että tuskin koskaa joutuu lyömään paikasta, jossa ei olisi joskus aikaisemmin jo ollut. Ystäväni Jyrki M ihasteli muinoin jotain taikalyöntiäni sanomalla ”Oletpa taitava kun selvisit noin hyvin paikasta, johon järkevä pelaaja ei olisi edes joutunut”. Silloin kuvittelin että tuo oli kehu, mutta nyttemmin olen oivaltanut, että lausumaan sisältyi myös opetusta.

Parasta antia uudessa järjestelmässä tähän mennessä kertyneiden kokemusten perusteella on se, että tasoituksen muutokset etenkin ylöspäin seuraavat paljon aikaisempaa paremmin pelaajan suorituksia. Onkin täysin toinen asia, kuinka tasoitusjärjestelmää pelaajana käytät. Aikana tuntu kunnia-asialta se, että tasoitus on mahdollisimman pieni. Kortteja jätin vain kilpailuista ja laskevilta kierroksilta. Golf perustuu pelaajan rehellisyyteen. Niinpä en ole lainkaan ymmärtänyt aikanaan voimassa ollutta määräystä, että tasoituskierros piti kortti leimauttamalla vahvistaa etukäteen. Itsekseni olen sitä mieltä, että pelaan kaikki kierrokseni golfin sääntöjä noudattaen. Toki on niin, että joskus voi olla paikallaankin pelata harjoituskierros, jolloin voi koittaa erilaisia ratkaisuja eri lyönneille ja voipi olla, että sellaista kierrosta ei tasoituskierrokseksi ole tarkoituksenmukaista pelata.

Tasoitusjärjestelmän ideana on mahdollistaa tasaväkinen kilvoittelu eri taitoisille pelaajille. Tasoitus vertaa peliä pelaajan omaan pelitaitoon eli itse asiassa tasoituksellisessa kisassa pelataan kunkin pelaajan omaa osaamista ”vastaan” niin, että tasoitus mahdollistaa tulosten keskinäisen vertailun. Ja pikku kisahan aina antaa hiukan lisäpontta yrittämiseen. Viimeisimmällä kierroksellani puheenjohtajamme nujersi minut reikäpelissä leikiten 2/1. Nyöryyttävää ja samalla varsin hauskaa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Muita uutisia

EVP

Paljon mukavia muistoja

Yksi aikakausi päättyi tänään. Hillybillyn järjestämä jatkoaika tuli päätökseen. En ajaudu pohtimaan ”mitä ja miksi”

EVP

viimeisiä viedään

Tulevana viikonloppuna 11.10.2020 myös Hill Coursen pelit päättyvät tältä kaudelta. Viimeisiä siis viedään. Voipi olla,

EVP

Tuulista keliä

Viimeinen viikko Hillsiden tämän vuoden kaudesta on näillä näkymin käynnistymässä. Valleyn pelikausi päättyy sunnuntaina 4.10.

Järjestä mukava päivä asiakkaillenne tai henkilöstölle

Golftapahtumat yrityksille, yhteisöille ja erilaisille ryhmille

Vieritä ylös