Uusi tasoitusjärjestelmä WHS – kokemuksia ensimmäisiltä kuukausilta

Keväällä otettiin käyttöön uusi tasoitusjärjestelmä. Entinen, joskus GUNGA nimelläkin tunnettu, perustui Bogeypisteiden perusteella tehtävään tasoitustarkastukseen.

Toisinaan tuntuu siltä, että olisi jotenkin kunnia-asia, että tasoitus on pieni. Etinen tasoituslaskentatapa ehkä vähän johdattelikin siihen suuntaan. Hyvä kierros pudotti tasoitusta reippaasti, mutta huono nosti vain kymmenyksen verran. Niinpä huippukierros saattoi pudottaa tasoitusta vaikkapa 1,5 verran, joten takaisin etiselle tasolla tasoitus nousi vain 15 nostavan kortin kautta. Joskus aikanaan taisi olla jopa niin, että tasoitus saattoi nousta kaudessa vain yhden kokonaisen verran eli 1.0. Tuo esimerkki edellytti siis nostavien korttien syntymistä kahden vuoden ajalla. Sittemmin taidettiin asettelua muuttaa niin, että kaudessa saattoi päästä 2.0 ylöspäin.

Uuteen suuntaan lähdettiin muutama vuosi sitten, kun käyttöön otettiin vuositarkistus, jossa tarkasteltavan oli kauden aikana jätetyt tasoituskierrosten tulokset ja näppärällä (=monimutkaisella) laskennalla niiden perusteella tarkistettiin tasoitusta suuntaan tai toiseen.

Nyt käytössä oleva WHS (olisikohan World Handicap System) seuraa viimeisintä 20 tasoituskierrosta ja määrittelee tasoituksen niistä kahdeksan parhaan tuloksen perusteella. Kyse on siis jossain määrin liukuvasta tasoituksesta, joka heijastelee nopeammin tulostasossa tapahtuvia muutoksia. Itse olen pelannut tänä vuonna pelkästään tasoituskierroksia – pois lukien kolme tuimaa reikäpeliä / reikäpelikierrokset eivät tasoituskierroksiksi kelpaa ennen muuta siksi, että säännöt reikäpelin ja lyöntipeli kesken poikkeavat toisistaan.

Kuinka järjestelmä on tasoitustani kohdellut. Kokemukseni mukaan varsin oikeudenmukaisesti. Kun kausi alkoi olin tasoituksessa 12.2 ja nyt näyttää siltä, että peli on vakiintunut noin 13,5 – 14,2 välille. Juuri nyt tasoituslaskentaan käytettävistä kahdeksasta kierroksesta paras tulos on 9,6 ja heikon 17,0 yli PARin. Ja kahdenkymmenen viimeisimmän kierroksen joukossa suurin PARin ylitys on 23,8.

Se, että laskennassa on 20 viimeisintä kierrosta, saattaa johtaa siihen, että vaikka pelaat alle oman tasoituksesi, listalta putoaa vielä parempi kierros, joka johtaa siihen, että tasoituksesi nousee. Ja visa versa vaikka pelaat yli oman tasoituksesi, niin kierros saattaa pudottaa listalta vielä huonomman laskennassa mukana olevan tuloksen ja kas kummaan tasoituksesi laskee.

Tässä vielä linkki golf-liiton toimittamaan aineistoon aiheesta WHS.

Oikein hyvää juhannusta kaikille. Kenttämme ovat loistokunnossa ja silmä lepää hyvin hoidettuja kenttiä kiertäessä. Golfia ja hyvää elämää.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Muita uutisia

EVP

Otto 50v. Bramble

Tänään pelattiin Oton juhlakisa. Bramble: kolmen pelaajan joukkueessa kaikki avaavat ja peliä jatketaan kunkin pelaajan

EVP

Reikäpelit etenevät

12.7. on seuraava reikäpelien määräpäivä. Silloin pitää viimeistään pelata käynnissä olevan kierroksen keskinäiset koitokset. Tästä

Järjestä mukava päivä asiakkaillenne tai henkilöstölle

Golftapahtumat yrityksille, yhteisöille ja erilaisille ryhmille

Vieritä ylös